Der vil altid være dyr her

13 March 2022
Anders Lundtang Hansen

advertorial

Vi mennesker har en opfattelse af, at vi har lov til at dominere andre dyr, og det kan være fordi, at vi er selvbevidste, og det er da også en af grundene til, at vi ikke bare har overlevet så længe, men vi er også beskyttet for at blive slået ihjel af dyrene – langt de fleste steder i verden i hvert fald.

Derfor har vi også formeret os så meget, og vi bliver ved med at blive flere, end der kommer til.

Mennesker er jo også dyr, men giver det os ret til at vise overfor andre dyr, at vi må bestemme over deres liv i både ord og gerninger?

Vi sætter hundetegn på hunde for at vise, hvem den tilhører, hvis den skulle løbe væk, men det er jo også lidt en måde at vise dominans på, for er hunden ikke i sidste ende fri?

Dyr

Dyr kommer vi ikke af med

Vi er her på lånt tid, og vi klarer det sådan set godt, når man bare ser på os som en invasiv art, men vi skal huske på, at vores historie som mennesker på denne planet har været meget kort, og der har været dyr her før os i meget, meget lang tid, hvoraf nogle er uddøde.

Vi ved heller ikke, hvor længe vi kommer til at være her, men vi kan være ret så sikre på, at der kommer til at være dyr længe efter, at vi er borte.

Så selvom vi tror, vi er øverst i fødekæden, så kan der komme et tidspunkt, hvor vi forsvinder, og så er det nogle andre, der skal overtage den rolle.

Det er ikke en rar tanke at tænke, og det kommer næppe til at ske i din eller min levetid – men derfor kan man jo aldrig vide sig sikker.